Інститут модернізації змісту освіти повідомив про методичні рекомендації щодо розвитку STEM-освіти в закладах загальної середньої та позашкільної освіти. Про це повідомляється у листі ІМЗО від 19 липня.

Акронім STEM вживається для позначення популярного напряму в освіті, що охоплює природничі науки (Science), технології (Technology), технічну творчість (Engineering) та математику (Mathematics).

Так серед пріоритетних напрямків розвитку STEM-освіти зазначено:

− розроблення нормативно-правових, науково-методичних засад впровадження STEM-освіти;
− реалізація заходів Програми інноваційно-освітнього проекту всеукраїнського рівня за темою «Я – дослідник» на 2018-2021 роки (наказ МОН від 13.04.2018 No 366);
− проведення просвітницько-профорієнтаційної роботи серед молоді з метою ознайомлення зі STEM-професіями;
− організація та проведення освітніх заходів, спрямованих на популяризацію STEM-навчання: конкурси, змагання, STEM-фестивалі, наукові пікніки, STEM-екскурсії тощо;
− підвищення рівня фахової майстерності науково-педагогічних працівників і представлення педагогічного досвіду роботи, зокрема, у рамках STEM-школи.


У своїй діяльності педагогічні працівники керуються глосарієм термінів, який створено ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» з метою популяризації та узгодження розуміння значення і сутності поняття «STEM», науково-методичних підходів до розбудови напрямів STEM-освіти:


Глосарій термінів STEM-освіти


Відділ STEM-освіти виступає ініціатором реалізації освітніх проектів, які сприяють популяризації та розробці науково-методичних матеріалів щодо забезпечення освітнього процесу. З матеріалами можна ознайомитися тут:


Матеріали Літньої школи STEM


Невід’ємною складовою організаційно-методичної роботи закладів, що запроваджують напрями STEM-освіти, є участь у діяльності Всеукраїнського науково-методичного віртуального STEM-центру, де можна не лише поглянути на методичні матеріали, а й обмінятися досвідом проведення науково-дослідних робіт:


Віртуальний STEM-центр Малої академії наук України


Детальніше про це та інше читайте у Методичних рекомендаціях від ІМЗО.

Поділитися цією статтею