Наразі українці витрачають 2% свого бюджету на категорію «Послуги в галузі освіти, спорту, салони краси, СПА, перукарні тощо». А збільшити ці витрати хочуть до 3% від загального бюджету.

Такі цифри опублікували в дослідженні «Споживацькі настрої українців у другий рік повномасштабного вторгнення» від Deloitte.

Дві третини бюджету українців йде на покриття витрат на товари та послуги першої необхідності, серед яких обов’язкові платежі (комунальні платежі, орендна плата, платежі за боргами/кредитами/іпотекою тощо) – 28% та продукти харчування (38%). Витрати на одяг та взуття (8%) є найбільшою категорією, яка належить до необов’язкових витрат. На заощадження припадає всього 4% бюджету опитаних респондентів. Витрати на донати/благодійність (3%) переважають витрати на дозвілля (2%). Частина бюджету, що залишається, дорівнює 8% і складається з таких категорій: електроніка, побутова техніка та товари домашнього вжитку (2%), послуги в галузі освіти, спорту, салони краси, СПА, перукарні (2%) та цифрові послуги (4%).

В Україні витрати на продукти харчування та обов’язкові платежі перевищують 50% бюджету (66%), що у 2,5 раза більше за середній світовий показник. Серед таких категорій, як одяг та взуття, охорона здоров’я, транспортні витрати та цифрові послуги, немає відчутної різниці між респондентами в Україні та середнім світовим показником.

Поділитися цією статтею