Освітній процес триває не лише на уроках, тому вчителі у школі мають спілкуватися державною мовою, незалежно від того, якою мовою вони розмовляють удома.

На цьому наголосив Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту української мови, в ексклюзивному інтерв’ю для «Освіторія.Медіа».

«Ми зверталися до Міністерства освіти і науки з тим, щоб вони до початку навчального року дали роз’яснення, що слід розуміти під “мовою освітнього процесу”. І, звісно, МОН підтвердило: і уроки, і перерви, і розмови в їдальні, під час гуртків, занять спортом, проведення виховних годин та батьківських зборів — усе це є навчальним процесом, відповідно, усе це має відбуватися українською мовою», — зауважив він.

Він наголосив, що використання недержавної мови під час виховних годин, батьківських зборів є порушенням мовного законодавства. 

«Порушення мовного закону в школі — це пряма відповідальність керівника закладу освіти і директора. Якщо орган управління освіти не спроможний це зробити, то інформація приходить до мене. Тоді ми застосуємо всі механізми, визначені законом. Звісно, таким директорам я не заздрю», — додав Тарас Кремінь.

Поділитися цією статтею