Коли і які документи на дітей-переселенців слід подавати для зарахування в перший клас, роз’яснили в Службі освітнього омбудсмена.

Держава гарантує здобуття загальної середньої освіти в закладі тієї територіальної громади, де зареєстрована особа, зокрема внутрішньо переміщених дітей, за найбільш безпечною для дитини формою навчання.

Заклади освіти в деяких містах уже розпочали прийом документів на зарахування до першого класу. Через воєнний стан цьогорічна процедура зарахування до першого класу має свої особливості. Адже частина дітей дошкільного віку, які з 1 вересня мають стати школярами, через небезпеку разом із батьками вимушено перемістилися в межах України, частина зовсім втратили дім, тому вони розпочинатимуть навчання в школі за новим місцем перебування.

Терміни початку подачі документів на зарахування до першого класу встановлює місцева влада. Вона повинна зробити це не пізніше, ніж за місяць до дати початку прийому заяв та документів, та обов’язково повідомити про це на сайтах органу управління освітою.

Заклад освіти не пізніше ніж за місяць до початку прийому заяв також має повідомити про це та оприлюднити графік прийому документів на своєму сайті або на інформаційних стендах.

Обов’язково має бути оприлюднена інформація про закріплену за закладом територію обслуговування, спроможність закладу освіти (максимальну кількість дітей, яких школа може зарахувати), кількість учнів у кожному класі.

Зарахування дітей до закладу освіти здійснюється, як правило, до початку навчального року та відповідно до території обслуговування.

Такими, що проживають на території обслуговування закладу освіти, є мешканці, що мають постійну реєстрацію, та зареєстровані внутрішньо переміщені особи. Якщо документи на зарахування до 1 класу подають внутрішньо переміщені особи, але не зареєстровані на цій території, заклад освіти має сприяти їх реєстрації та не відмовляти у прийнятті документів (лист МОН № 1/4202–22 «Щодо зарахування до 1-го класу закладів загальної середньої освіти»).

Для того щоб зарахувати переміщену дитину до першого класу, один із батьків, опікунів або інших законних представників у визначені місцевою владою терміни має подати до закладу освіти, який обслуговує територію проживання дитини, заяву.

Заяву на зарахування до першого класу можна подавати особисто, електронною поштою, факсом або іншим зручним способом для заявника.

До заяви додається:

  • копія та оригінал свідоцтва про народження дитини або документ, що посвідчує її особу;
  • оригінал або копія медичної довідки за формою № 086–1/о.

Водночас наголошуємо батькам, законним представникам дитини-переселенця, що в умовах воєнного стану необхідно надати до закладу освіти один із нижче перерахованих документів:

  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • довідку про звернення за захистом в Україні;
  • посвідчення біженця;
  • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту або якій надано тимчасовий захист.

Якщо у дитини-переселенця відсутнє свідоцтво про народження або інший документ, що підтверджує особу дитини, вона зараховується до закладу освіти без свідоцтва чи іншого документу, що підтверджує особу дитини.

Якщо в дитини немає свідоцтва про народження, керівник закладу освіти зобов’язаний невідкладно поінформувати орган опіки і піклування за місцем проживання дитини чи місцеперебуванням закладу освіти, щоб сприяти оформленню свідоцтва (лист МОН № 1/4202–22 та лист МОН № 1 3710–22).

Відсутність оригіналу або копії медичної довідки за формою № 086–1/о не є підставою для відмови у зарахуванні до 1-го класу.

Оскільки частина переселенців не має змогу вчасно оформити медичні довідки дітей, то узгодити питання щодо термінів надання медичної довідки потрібно з керівником закладу освіти. Але довідка обов’язково має бути надана до початку навчального року.

Діти, які зареєстровані на території обслуговування закладу освіти як внутрішньо переміщені особи (тобто якщо в дитини або батьків є довідка ВПО) мають право на першочергове зарахування.

Також право на першочергове зарахування, окрім зареєстрованих на території обслуговування, мають діти:

  • які є рідними або усиновленими братами, сестрами дітей, які здобувають освіту в цьому закладі;
  • які є дітьми працівників цього закладу освіти;
  • які є випускниками дошкільного підрозділу цього закладу освіти, якщо такий підрозділ є.

Детальну інформацію щодо зарахування до 1-го класу в умовах воєнного стану, зокрема, де дізнатися, чи зарахована дитина до закладу освіти і як відновити висновок інклюзивно-ресурсного центру, читайте на сайті Службі освітнього омбудсмена.

Поділитися цією статтею