За даними міжнародного рейтингу знання англійської мови EF EPI Україна посідає 45-те місце у світі за рівнем володіння англійською мовою.

У 2022 році Україна посідала 35-те місце. Тоді як найнижчий показник нашої країни був зафіксований у 2019 році — 49-те місце зі 100 країн, в яких проводилося дослідження.

Так, містами, де найкраще знають англійську, визнано Луцьк, Київ, Тернопіль, Львів та Чернівці. Серед областей лідерство утримують Тернопільщина, Київщина, Львівщина та Закарпаття. За даними EF EPI у віковому розрізі найкраще англійську мову знають українці у віці від 20 до 30 років.

За даними аналітиків сервісу BUKI, попит на репетиторів з англійської суттєво зріс саме після початку широкомасштабного вторгнення. Наразі він виглядає таким чином:

  • У Києві попит впав на 36% у перші дні вторгнення. Але зараз дедалі більше людей знову шукають репетиторів, тому показник вже є таким, як був до війни.
  • Через вторгнення РФ мешканці Львова та області почали менше цікавитись англійською. Зараз репетиторів уже наймають жителі громади, хоча показнику треба вирости ще на 14%, аби дотягти до довоєнного рівня.
  • В Ужгороді попит взагалі не падає протягом останніх років. Порівняно з минулим роком у 2023 показник зріс на рекордні 60%.
  • До повномасштабного вторгнення жителі Запоріжжя активно вчили англійську мову. У 2022 попит стрімко впав, а в поточному вже виріс на 24%. Однак показник ще не повернувся до «довоєнного».
  • В Одесі суттєво поменшало охочих вивчати англійську мову. Порівняно з 2021 роком маємо різницю у 30% між показниками, порівняно з 2022 — різниця у 9%.
  • Жителі Дніпра та області набагато менше шукали репетиторів і цікавилися мовою в перші місяці війни. Показник обвалився на 37% в 2022 році порівняно з 2021. У поточному році він підвищився на 17%.
  • Жителі Чернівців почали ще більше цікавитись англійською з початком повномасштабного вторгнення. Показники майже не змінювались, і зараз попит продовжує рости.
  • Мешканці Чернігова в цьому році показують свій інтерес до англійської мови, але повернення до вивчення відбувається поступово (показник виріс на 12%). У 2022 році показник стрімко впав, і зараз бачимо, що він усе ще на 48% менший за довоєнний.



Поділитися цією статтею