Українці суттєво покращили рівень володіння іноземними мовами у 2022 році. За даними міжнародного рейтингу знання англійської мови EF EPI Україна піднялась на 35-ту сходинку у світі за рівнем володіння мовою Туманного Альбіону.

У 2021 році Україна посідала 40-ве місце. Тоді як найнижчий показник нашої країни був зафіксований у 2019 році — 49-те місце зі 100 країн, в яких проводилось дослідження.

За даними аналітиків сервісу BUKI попит на репетиторів з англійської суттєво зріс саме після початку широкомасштабного вторгнення. При цьому, якщо минулі роки репетиторів для дорослих і дітей шукали в співвідношенні приблизно 50:50, то у 2022 пропорція суттєво змістилася. Наразі приблизно 60% всіх запитів припадає на пошук викладача англійської саме для дорослих.

Найчастіше українці потребують репетитора на рівень В1–В2 (Intermediate). При цьому понад половина шукачів віддають перевагу онлайн-навчанню. Переважання в запитах на дистанційне навчання почалося після початку пандемії, а війна суттєво прискорила цей процес.

Що стосується грошей, то незважаючи на відчутну інфляцію в Україні, вартість занять з репетитором зросла несуттєво. Якщо у 2021 році урок англійської в середньому коштував 189 грн, то торік одне заняття з репетитором обходилось у 214 грн.

Цікаво, що репетиторство як роботу чи додатковий заробіток найчастіше обирають жінки. Так, серед зареєстрованих на сервісі BUKI вчителів англійської мови чоловіки становлять лише 12%.

Ще одним цікавим фактом є зміни в географії запитів на репетиторів з англійської з початком широкомасштабної агресії проти України. В абсолютній кількості лідери лишились незмінними — це Київ, Дніпро, Одеса, Харків та Львів. Проте у 2022 році особливо стрімко зросла кількість шукачів у Закарпатській, Івано-Франківській і Тернопільській областях. Тоді як у відсотковому співвідношенні кількості жителів на одного викладача попереду Херсонська, Миколаївська та Кіровоградська області.

Ці дані частково збігаються з результатами дослідження EF EPI. Так, містами, де найкраще знають англійську, визнано Львів, Запоріжжя, Київ, Дніпро та Харків. Найгірше володіють англійською в Сімферополі та Рівному. Серед областей лідерство утримують Хмельницька, Львівська, Київська, Полтавська та Запорізька, а от Крим та Херсонська область показали найнижчі результати.

За даними EF EPI у віковому розрізі найкраще англійську мову знають українці у віці від 20 до 30 років.

Поділитися цією статтею