Громадська спілка «Освіторія» та Програма сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID/ENGAGE) створили онлайн-курс «Реальне навчання». Його мета — допомогти вчителям адаптуватися до викладання в умовах війни. Наразі шість коротких відеороз’яснень вже доступні на платформі О. Університет, а про додаткові інструменти для практичного втілення можна почитати на Освіторія.Медіа.

У 2022 році 400 000 українських вчителів зіткнулися із шаленим викликом — навчанням під час війни. Жодного з них не навчали підходів, методів чи інструментів, щоб бути ефективним учителем у таких обставинах. Брак ресурсів, знань та вмінь — те, із чим зараз стикається кожен педагог.

«Наша команда продовжує підтримувати всіх учасників освітнього процесу — учнів, вчителів та батьків через проєкти, що допомагають адаптуватися до навчання в умовах війни. Окрім викладання предметів онлайн, вчителі тепер ще й мають організовувати навчання і взаємодію зі школярами зважаючи на низку обставин. Наприклад, як налаштувати учнів на робочий лад у бомбосховищах, знижувати рівень їхньої тривожності та стабілізувати психоемоційний стан, навчати критично сприймати інформацію. Новий курс надасть відповіді на ці запитання та допоможе зробити навчальний процес ефективнішим», — розповідає Зоя Литвин, голова ГС «Освіторія».

Саме тому громадська спілка «Освіторія» та Програма сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID/ENGAGE) створили онлайн-курс «Реальне навчання». Його мета — допомогти вчителям адаптуватися до нових реалій викладання. Наразі шість коротких відеороз’яснень вже доступні на платформі О.Університет. Провідні фахівці галузі дають дієві поради, як говорити з дітьми про складне, підтримувати їхній психоемоційний стан і розвивати громадянську компетентність у надскладних умовах. До кожного з відео є контрольні списки та конспекти, щоб вчитель міг знайти корисну практичну інформацію для щоденного використання. Кожен учасник отримає сертифікат на 6 годин підвищення кваліфікації після проходження навчання.

Над проєктом працювали цілих три групи провідних освітніх фахівців. Вони створили перелік різних інструментів і завдань для кожної частини процесу навчання (початок, актуалізація, час у бомбосховищі та в класі після цього тощо), аби допомогти вчителям адаптуватися до воєнних реалій викладання та навчання. Серед експертів — Владислав Акименко, Жанна Шинкарьова, Дар’я Демчук-Маригіна, Маргарита Сорока, Юлія Яцишина.

Але це ще не все. П’ять додаткових інструментів вже опубліковані у великому конструкторі на сайті «Освіторія.Медіа». Вони поглиблять експертизу вчителя та дадуть йому змогу на практиці застосувати отримані знання. Авторами вправ стали найкращі вчителі країни, зокрема найкраща вчителька громадянської освіти за версією Global Teacher Prize Ukraine 2020 Леся Юрчишин та фіналістка Global Teacher Prize Ukraine 2020 Наталя Зима.

«Зараз важливо підтримувати вчителів і учнів, які залишилися в Україні і працюють та навчаються в надскладних умовах. Вчителі потребують нових знань і умінь, щоб допомогти дітям та зробити навчання, навіть в умовах війни, практичним та успішним. Ми працюємо, щоб підтримати освіту і запропонувати вчителям нові навчальні інструменти та підходи», — наголошує Світлана Супрун, фахівчиня з громадянської освіти Програми сприяння громадській активності «Долучайся!».

Курс та матеріали до нього було створено в рамках проєкту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Долучитися
Поділитися цією статтею