З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в російських школах почали масово проводити “патріотичні уроки” та влаштовувати Z-акції. Педагогів змушують на заняттях виправдовувати війну проти України та розповідати про “український націоналізм” та “західний неонацизм”. На педагогів, які не згодні підтримувати “спецоперацію”, пишуть доноси, заводять адміністративні та кримінальні справи, змушують звільнитися або звільняють “за статтею”.

Ще у лютому вчителі із різних міст росії виступили проти війни з Україною. Вони створили петицію, яку підписали понад 300 освітян.

А 3 серпня суд у Пензі засудив вчительку Ірину Ген до п’яти років умовно у справі про “фейки” про російську армію. Вона викладала англійську в училищі олімпійського резерву.

45-річній Ген заборонили займатися викладацькою діяльністю упродовж трьох років.

Вона у розмові з учнями, які запитали, чому тепер не можуть поїхати на змагання до Чехії, сказала, що російські військові обстріляли пологовий будинок у Маріуполі, планували повалити президента України та розпочали війну у самопроголошених ДНР та ЛНР у 2014 році. Ген відповіла учениці на запитання про те, чому росію відсторонили від змагань, що “поки росія не почне поводитися цивілізованим чином, це триватиме вічно”.

Один із школярів записав розмову на диктофон і передав слідчим. За 10 днів після розмови вони порушили справу, а запис розмови поширили у ЗМІ.

На записі вчителька наполягає, що Україна – суверенна держава, а Росія хотіла повалити уряд іншої країни. Вона пояснила дітям, що тепер Росія – країна-ізгой, тому що світова спільнота “здивована, як цивілізованому світу можна так поводитися”.

Проте, якщо на попередніх слуханнях вчителька не визнавала своєї провини, то на останньому — визнала і оскаржувати рішення суду не планує.

Джерела інформації: bbc.com та sibreal.org

Поділитися цією статтею