Вчителі вважають, що штучний інтелект пропонує переваги у навчальних можливостях, але водночас хвилюються, що він може викликати залежність в учнів.

Про це свідчать результати опитування вчителів англійської у 118 країнах, яке провела British Council.

Переважна більшість опитаних освітян вже застосовують штучний інтелект у роботі. Водночас багатьом бракує загального навчання на цю тему. Дослідження охопило 1 348 вчителів із 118 країн та різні рівні освіти і типи навчальних закладів. Його метою було відповісти на ключові питання про вплив ШІ на здобуття знань, набір та навчання вчителів, а також можливу заміну вчителів технологією.

Згідно з дослідженням, англійська мовна освіта може значно трансформуватися через вплив ШІ. Дослідження вказує на те, що освітяни повинні розвивати грамотність учнів у галузі ШІ, враховуючи його обмеження та етичні питання. Науковці підкреслюють важливість обдуманого вибору моделей ШІ.

Також результати опитування вказують на те, що 75% вчителів вже використовують ШІ у своїй роботі, переважно за допомогою мовних програм, генерації мови та чат-ботів. Основні способи використання ШІ включають створення навчальних матеріалів, допомогу учням у вивченні англійської та розробленні планів уроків.

Хоча вчителі визнають потенційні переваги штучного інтелекту, вони висловлюють занепокоєння можливою надмірною залежністю від нього. Зокрема, освітян хвилює питання зловживання ШІ учнями та їхньої залежність від нього, що може вплинути на їхні природні здібності та впевненість у вивченні мови. А ще — що штучний інтелект не здатен наразі осягнути тонкощі літератури. Наприклад, використання гумору.

Незважаючи на визнання потенціалу ШІ, вчителі вважають, що такі інструменти повинні доповнити, а не замінити традиційні методи викладання. 

Поділитися цією статтею