Міжнародний благодійний фонд savED спільно з міжнародною благодійною організацією Finn Church Aid та Житомирською міською радою презентували результати річної роботи над концепцією, стратегією та курикулумом для старшої профільної школи України, а також плани з імплементації реформи старшої профільної школи.

Концепцію і курикулум розроблено для бордингового ліцею профільної освіти, тобто саме для 10–12-х класів. Він матиме природничо-математичне спрямування, а навчання акцентуватиметься на проєктній роботі та модульному принципі освіти.

Ключова особливість концепції та курикулуму — це індивідуальна освітня траєкторія для кожного учня чи учениці. Насамперед учні обиратимуть один із чотирьох напрямів навчання: 

– вільні науки;

– медицина та біотехнології, екологія;

– інформаційні технології;

– інженерія, конструювання, матеріалознавство.

Після цього індивідуальна освітня траєкторія учня або учениці формуватиметься з компонентів:

– обовʼязкових для всіх напрямів;

– обовʼязкових у межах обраного напряму;

– за вибором у межах напряму;

– за вибором поза напрямом.

Концепція і курикулум розроблені й пропонуються як модель на прикладі Житомирського ліцею, водночас їх зможе використовувати будь-який заклад освіти.

Загалом близько 60 експертів, науковців, галузевих експертів проєкту вже розробили програми для близько 200 курсів у межах курикулуму. Також концепція передбачає профорієнтаційну програму, систему розвитку мʼяких навичок, волонтерство, менторський супровід та стажування в локальних компаніях.

Докладно з особливостями курикулуму можна ознайомитись у посібнику та в записі презентації.

Поділитися цією статтею