За повідомленнями «5 каналу» міністр освіти та науки України Лілія Гриневич та міністр національної освіти Польщі Анна Залевська під час зустрічі в Києві домовилися про підписання українсько-польської декларації з гарантіями прав щодо навчання мовою національних меншин. Угоду мають підписати через декілька днів.

Декларація підтверджує право польської меншини вчитися рідною мовою не лише в молодшій школі, а й у старшій; частина предметів все ж має викладатися державною мовою, з поступовим збільшенням кількості виділених на це навчальних годин. Вибір того, які саме предмети викладатимуть українською, залишатиметься за навчальним закладом.

Відповідно, польська сторона готова буде розглянути будь-які подання української нацменшини на території Польщі щодо її бажання навчатися рідною мовою.

Нагадаємо, 28 вересня набрав чинності новий Закон «Про освіту». Міністр освіти і науки Лілія Гриневич 3 жовтня заявила про те, що «обсяг вивчення рідної мови, а також перелік предметів, що вивчатимуться цією мовою, буде визначатися індивідуально для кожної нацменшини. Ці речі затверджуються на рівні постанови Кабміну». Крім того, уряд заклав кошти на підвищення кваліфікації вчителів шкіл нацменшин.

Поділитися цією статтею