За словами міністра освіти і науки України Лілії Гриневич під час зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом уряд заклав кошти на підвищення кваліфікації вчителів шкіл нацменшин, а також уже розроблено глосарії для двомовного навчання.

«У нас вже є експериментальні школи, у яких впроваджуються підходи, представлені в статті 7 та мною зараз. І наші дані свідчать, що оволодіння державною росте разом із кількістю предметів, що викладаються цією мовою. Ми налаштовані захищати право дітей, що належать до національних меншин, на вільне володіння як державною мовою, так  і рідною», – зазначила міністр.

Генеральний секретар РЄ у відповідь пояснив свої можливі побоювання щодо Закону України «Про освіту»: «Мушу зауважити, що для нас це дуже чутливе питання. Потрібно розуміти, що питання мови та прав меншин – це потенційно конфліктні питання, які впливають на стабільність Європи. Таким чином, якщо ми не турбуємося про права меншин на користування їхньою мовою – це завжди конфлікт. І тому ми мусимо відкрито розглянути по суті зміст цього закону. Важливо, щоб діти з нацменшин не були повністю позбавлені права навчатися власною мовою, потрібно обговорювати пропорції, в яких це здійснюватиметься».

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба загалом позитивно оцінив результати зустрічі з експертами РЄ на своїй сторінці у Твіттері.

Поділитися цією статтею