Соціальні медіа можуть бути як корисними, так і вкрай небезпечними, особливо для школярів. Наразі в ТікТоку з’явився дуже небезпечний для здоров’я челендж, під час якого неочікувано і дуже боляче жартують, повідомляє Forbes.

Називається новий тренд «падіння в стрибку» (tripping jump challenge) або «проломити-череп-челендж» (skull-breaker challenge). Три людини стають у ряд і домовляються стрибнути одночасно. Але стрибає тільки той, хто стоїть посередині, а двоє його друзів (які домовилися заздалегідь) своїми ногами роблять підніжку, у результаті чого жертва розіграшу падає. Найчастіше — на спину і потилицю. Усе, що відбувається, знімають на відео та викладають у мережу з відповідним хештегом, щоб зібрати лайки.

Про жорстоку розвагу вже знають у Департаменті освіти Києва. Там обіцяють вжити заходів, якщо побачать школярів за таким заняттям.

Цей челендж поганий відразу з двох причин: по-перше, він надзвичайно небезпечний, призводить до травм (у США вже є перші жертви, які потрапили до лікарні після такого розіграшу) і навіть смерті (сильний удар потилицею об підлогу після падіння з висоти власного зросту може бути летальним). По-друге, жертва розіграшу не в курсі того, що через секунду її чекає оглушливе падіння та публічне приниження, адже відео потрапить в інтернет — і це вже відвертий булінг.

Одна із жертв вірусного «пранку» розповіла журналістам, що її вмовили взяти участь у зйомках відео нібито для шкільного проєкту, який насправді виявився жорстоким розіграшем. Дівчина сильно вдарилася головою і шиєю, а тепер її батьки судяться з керівництвом школи через те, що ті допустили таку подію. Представники школи, у свою чергу, рекомендують батькам поговорити зі своїми дітьми про використання соціальних мереж і про те, що «повага і співчуття до навколишніх важливіші за будь-які онлайн-тренди».

Представники ТікТоку виступили з офіційною заявою, в якій зазначили, що видаляють відео, що не відповідають правилам мережі. Та через вірусний характер цей «пранк» поширюється і в інших мережах.

Щоб уберегти дітей від участі — варто попередити їх про його існування (щоб вони випадково самі не стали жертвами) і серйозно поговорити з ними про потенційну небезпеку для того, хто стає жертвою — навряд чи чиєсь життя є рівноцінною платою за лайки в соцмережах. 

Щоб дитина не думала про такі ігри, її потрібно зайняти якимось позитивним захопленням, радить психологиня Ірина Костенко:


«Батькам потрібно подбати, щоб дитина реально була чимось захоплена, і тоді в неї не буде часу робити такі дурниці. Коли багато зайвого часу, діти теж починають вигадувати собі розваги. Тому краще їх чимось зайняти».


Вона також зауважила, що прояв жорстокості щодо однолітків  це прихований комплекс неповноцінності в підлітка חשפניות באילת.

Соціальні мережі дали людям змогу знаходити друзів по всьому світу, ділитися важливими подіями свого життя, популяризувати рідну мову, вчитися… і влаштовувати флешмоби та челенджі, але інколи вони виявляються дуже небезпечними.

Поділитися цією статтею
Автор: