Заступниця міністра освіти Польщі Йоанна Муха розповіла, що в плани уряду входить запросити дітей, які навчалися поза польською освітньою системою, приєднатися до очного навчання.

Про це вона розповіла в інтерв’ю oko.press.

«Першою проблемою, з якою ми зіткнулися, був брак знань. Ми мало знаємо про те, наскільки добре українські учні інтегрувалися в польські школи, наскільки добре вони володіють польською мовою та як добре почуваються в школі. Але набагато більшою проблемою є діти, які перебувають поза польською системою. Ми знаємо про них ще менше. Деякі з них навчаються в українських онлайн-школах, але невідомо, наскільки ці діти справді виконують свої навчальні зобов’язання. Ніхто з польської сторони цього не перевіряв, тому ми не знаємо, наскільки система дистанційної освіти справді готує їх до життя. Проте найбільшою проблемою є ті діти, які – а ми припускаємо, що їх може бути велика група – не навчаються в жодній освітній системі, ані в польській стаціонарній, ані в українській онлайн», – зауважила вона.

Наразі у Польщі проживає 293 тисячі українських дітей, які приїхали з батьками після повномасштабного російського вторгнення. З них в польських школах навчається 135 тисяч дітей українців, які стали біженцями. 

Там наголосили: за українськими дітьми залишать право вивчати українську мову в школі і дати їм змогу дізнатися про українську культуру. Водночас інші предмети вони вивчатимуть польською. Аби втілити ці плани в життя, польська сторона почне перемовини з українським Міністерством освіти.

Поділитися цією статтею