Міністр освіти і науки Лілія Гриневич повідомила, як саме Україна вирішуватиме проблему відсутності досвіду запуску масштабних національних освітніх платформ. У цьому міністерству допомагатиме Світовий банк, з яким нарешті налагоджено співпрацю. Про це міністр повідомила на своїй сторінці у Facebook.

Для створення такої платформи необхідно вирішити питання політики щодо програмного забезпечення, ресурсів цифрового навчання, широкосмугового доступу до інтернету, центрів обробки даних. Також необхідно своєчасно закупити електронні пристрої та підручники. Нагадаємо, що в бюджеті на 2018 рік закладено близько 54 млн грн на створення національної освітньої платформи. На розробку електронних підручників у бюджеті закладено ще 41 млн грн. Однак без достатнього досвіду зробити це самостійно — досить важко.

Уже найближчим часом в Україну має приїхати команда Світового банку для підтримки планів із запровадження цифрової освіти та допомоги з визначення основних пріоритетів. Організація також надасть експертну допомогу в проведенні відповідних держзакупівель.

«Я мушу зізнатися, що пишаюсь тим, як ми поступово ламаємо кригу у стосунках зі Світовим банком, — зазначила Гриневич. — Близько 10 років тому МОН мало значний грант від СБ, за результатами програму закрили з оцінкою незадовільно, а репутація Міністерства була заплямована на багато років вперед». Тепер Україна намагається заново налагодити співпрацю.

До того ж Світовий банк має провести в Україні презентацію World Development Report 2018, який має привернути увагу до економічного впливу освітніх реформ.

Поділитися цією статтею