У Міністерстві освіти і науки прагнуть, щоб якомога більше дітей повернулися до очного навчання там, де це дозволяє безпекова ситуація. Для дітей, які не можуть навчатися очно (на ТОТ, за кордоном), планують впровадити якісну дистанційку.

Так у відомстві прокоментували суть проєкту наказу № 850 «Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні».

Це один з інструментів комплексної політики «Школа офлайн». Зараз МОН активно працює над його вдосконаленням: проводять зустрічі з ОВА та збирають пропозиції від регіонів. І лише після цього зміни до проєкту буде внесено та затверджено. Спільно зі Службою зайнятості України у відомстві працюють над рішеннями для підтримки вчителів: створенням кадрового резерву для деокупованих територій, єдиним порталом вакансій, планують індивідуальний супровід кар’єрними консультантами. Також працюють над будівництвом укриттів у школах і забезпеченням шкіл автобусами.

«Запровадження дистанційного формату навчання під час пандемії та його продовження після початку повномасштабної війни були вимушеними та вкрай важливими кроками, які допомогли нам зберегти систему освіти. Але дистанційна освіта не може бути довгостроковою стратегією для держави. Як показують міжнародні дослідження, очна освіта — це можливість ефективніше та якісніше здобувати не лише знання в конкретних дисциплінах, а й поглиблювати м’які навички. Гнучкість, адаптивність, стресостійкість, критичне мислення, навички соціалізації — усе це визначає людський капітал України», — зазначають у МОН.

Наразі наказ ще НЕ затверджений, але стратегію його втілення в життя активно розробляють у Міністерстві.

Поділитися цією статтею