Сьогодні, 6 січня, починається фестиваль «Стус-Фест» в Україні та за кордоном, присвячений творчості Василя Стуса. Програма фестивалю триватиме до 28 січня 2024 року, але основні події розпочнуться вже сьогодні.

Про фестиваль повідомили низка медіа, зокрема і Tvoemisto.tv.

В його рамках у Таллінні Асоціація українських організацій в Естонії організує поетичний вечір і покаже відео вистави «Стус: заборонений» Херсонського театру. У Франції, в Нанті, в українській бібліотеці «Шо» відбудеться місячник Стуса, а під час вистави відтворять епізод із життя Василя Стуса, коли він закликав: «Хто проти тиранії — встаньте!» під час кінопоказу в кінотеатрі «Україна».

До фестивалю також долучаться театри по всій Україні. Наприклад, у Львові театр Леся Курбаса взяв участь у фестивалі з виставою «Марко Проклятий, або Східна легенда», а театр ім. М. Куліша представить свою виставу в Херсоні. В Києві ж виступить DakhTrio з новою програмою «Стус: Немилосердно», театральна спільнота DSP покаже виставу «Стусанина», театр «Колесо» вразить глядачів моновиставою «Чорний птах з білою відзнакою». У Луцьку планетарій «Світлозоріум» спільно з театром «Гармидер» готують особливу програму «Стус під зірками».

Також в рамках акції #рядовий_стус українські війскові будуть читати вірші автора.

Читайте також: 6 фактів про Стуса, які доводять, що він надзвичайно сучасний


Поділитися цією статтею