Сьогодні, 18 серпня, міністр освіти і науки Сергій Шкарлет відкрив роботу Міжнародної серпневої педагогічної науково-практичної конференції «Освіта, освітяни — незламні у війні».

Захід відбувся у форматі пленарного засідання в закладі освіти міста-героя Буча, яке усупереч активним бойовим діям вистояло.

Під час вступного слова Сергій Шкарлет подякував українським освітянам, які з першого дня війни зустріли ворога.

«Сьогодні освіта і освітяни незламні у війні, оскільки на десятий день військової агресії рф завдяки їхній злагодженій роботі, а також ВРУ, зокрема допомозі Комітету з питань освіти, науки та інновацій, ми продовжили освітній процес. Усі українські діти, незалежно від місця перебування, були атестовані. Це той крок, про який хоче знати весь світ, а саме — як це відбувалося», — зазначив Сергій Шкарлет.

Міністр зауважив, що попри надскладну ситуацію за останні пів року 347 тис. дев’ятикласників і 224 тис. одинадцятикласників отримали документи про освіту.

З цієї кількості 1 153 документи про здобуття повної загальної середньої освіти та 907 свідоцтв про здобуття базової середньої освіти були видані через дипломатичні установи України за кордоном.

«За два тижні, уперше з часів завершення Другої світової війни, ми, на жаль, розпочнемо навчальний рік в умовах воєнного стану. Наше найголовніше завдання — не загубити жодної дитини, жодного здобувача освіти, де б він територіально не перебував», — наголосив Сергій Шкарлет.

Міністр повідомив про розроблені моделі навчання в закладах загальної середньої освіти в умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну.

За його словами, в основу моделей навчання покладено чотири можливі локації учнів: учасники освітнього процесу перебувають або повернулися на території, які істотно віддалені від бойових дій; учасники освітнього процесу є внутрішньо переміщеними особами; перебувають у зоні бойових дій або на тимчасово окупованих територіях; тимчасово є за межами України.

Для учнів, які перебувають за кордоном, передбачено очну, дистанційну, сімейну (домашню) форми навчання та екстернат.

Для учнів, які перебувають на тимчасово захоплених територіях або в зоні бойових дій: дистанційна форма навчання або екстернат за дистанційною формою; сімейна (домашня) форма навчання; екстернат.

Крім того, міністр розповів про успішне складання НМТ вступниками як в Україні, так і за кордоном.

Поділитися цією статтею