Громадська організація «Вікімедіа Україна» назвала найпопулярніші статті україномовного розділу Вікіпедії у 2023 році. Серед лідерів: стаття про Україну та її столицю — місто Київ, українського національного поета Тараса Шевченка, російське вторгнення з 2022 року, Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та президента росії — Володимира Путіна.

Найпопулярнішою стала стаття про Україну — за 2023 рік її переглянули 1,6 мільйона разів. На другому місці — стаття «Російське вторгнення в Україну (з 2022)», вона отримала понад 1,3 мільйона переглядів. Третя — стаття про українського поета Шевченко Тараса Григоровича (майже 1 мільйон).

Щодо сучасників, то популярними були статті про Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, Президента України Володимира Зеленського та начальника ГУР МО Кирила Буданова. Серед загиблих українців багато переглядів отримали статті про командира 1 ОМБ «Вовки Да Вінчі» Дмитра Коцюбайла та міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського. Також українці цікавилися російськими воєнними злочинцями: Володимиром Путіним та Євгеном Пригожиним.

З історичних постатей популярними були: Шевченко Тарас Григорович, Леся Українка, Бандера Степан Андрійович, Франко Іван Якович та інші. Також українці багато читали на різні історичні теми: Друга світова війна, Перша світова війна, Київська Русь, Волинська трагедія та Голодомор в Україні (1932—1933). Серед географічних обʼєктів цікавилися різними країнами: Україною, Ізраїлем, росією, Великою Британією, Польщею, Німеччиною та Сектором Гази, а також містами: Києвом, Бахмутом, Львовом.

Окрім того, були поширені такі статті на культурну тематику: Гімн України, Мавка. Лісова пісня, Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb тощо. Традиційно високе місце в рейтингу посіла стаття про українську мову, а стаття про українську абетку вперше потрапила до десяти найпопулярніших.

Поділитися цією статтею