Зміни у законодавстві щодо надання відпусток відбулися в кінці 2023 року.

Про це нагадав освітній омбудсмен Сергій Горбачов. 

Зокрема, за рік працівник може взяти кілька разів відпустку без збереження заробітної плати за сімейними обставинами, але ця відпустка не може бути більшою, ніж 30  днів на рік. Ця відпустка, а також відпустка, яка надається у зв’язку з надзвичайними ситуаціями та збройною агресією проти України без збереження зарплатні, не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

У період дії воєнного стану щорічна основна відпустка може максимум становити 24 дні на рік. Зміни стосуються і відпустки у зв’язку з народженням дитини. Вона надається не пізніше трьох місяців з дня народження дитини.

На час профспілкового навчання працівникам надають додаткову відпустка тривалістю до 6 днів з компенсацією середньої заробітної плати за рахунок профспілкової організації. Перенесення вихідних та робочих днів, крім окремих випадків, визначається трудовим або колективним договором. Якщо відповідне положення  відсутнє, то воно здійснюється за наказом (розпорядженням) роботодавця, погодженим з представниками працівників.


Поділитися цією статтею