Нове положення про атестацію педпрацівників стане чинним у повному обсязі з 1 вересня 2023 року. Але пункт про зарахування сертифікації як проходження атестації діє вже зараз.

Освітній омбудмен Сергій Горбачов нещодавно опублікував детальне роз’яснення цієї ситуації.

Наказ МОН №805 та нове Положення про атестацію педагогічних працівників стануть чинними з 1 вересня 2023 року. Документ допоможе захистити права педагогічних працівників під час проходження атестації, зокрема за результатами успішної сертифікації. Ознайомитися з ним можна на сайті Верховної Ради.

Попри те, що в повному обсязі положення почне діяти з 1 вересня, зарахування атестації у разі успішного проходження сертифікації діє вже зараз.

«До освітнього омбудсмена неодноразово надходили скарги від педагогічних працівників, які успішно пройшли сертифікацію, але яким атестаційні комісії відмовляються зараховувати успішну сертифікацію як атестацію та присвоювати відповідну кваліфікаційну категорію або педагогічне звання. Члени атестаційних комісій примушували педагогів, які вже пройшли дуже серйозні іспити та отримали сертифікат про успішне проходження сертифікації, додатково підтверджувати свою фаховість звітами, проведенням відкритих уроків та іншими заходами. Це було незаконно із моменту набуття чинності Закону України “Про освіту”, де у статті 51 прямо сказано, що “успішне проходження сертифікації зараховується як проходження атестації педагогічним працівником”», –
наголошує омбудсмен.

Такий примус є порушенням прав педагогічних працівників. Тому якщо освітянам відмовляють у зарахуванні успішної сертифікації, то вони мають право подати скаргу у Службу освітнього омбудмена. 

Звернутися
Поділитися цією статтею