Україна в особі Малої академії наук підписала угоду про участь в американській програмі студентських експериментів SSEP. Згідно з умовами, проєкти двох команд-фіналісток відправлять і протестують на МКС, а самі учасники побачать запуск ракети Falcon 9 на мисі Канаверал.

Першими українськими фіналістами програми стали учні Харківської гімназії № 47 та одеського Рішельєвського наукового ліцею. Протягом останніх двох місяців команди розробляли проєкти для досліджень в умовах мікрогравітації. Школярі з Харкова досліджували вплив мікрогравітації на затвердіння стоматологічних пломб, а одеські учні — на процес формування кристалів калію, їхній розмір та кількість.

Тепер мінілабораторії команд-переможниць будуть відправлені на МКС, де експериментами школярів за їхніми інструкціями керуватимуть астронавти. Подорож українських команд на запуск ракети та наукову конференцію у Вашингтоні відбудеться влітку 2022 року за умов відсутності карантинних обмежень.

Подорож майбутніх українських науковців до США підтримає UNIT.City — перший в Україні інноваційний парк. 9 грудня Мала академія наук та UNIT.City підписали меморандум про співпрацю. UNIT.City візьме на себе спонсорську підтримку поїздки в розмірі 50 %, а також сприятиме популяризації наукової освіти в Україні.

«Україна — одна з трьох держав, яка отримала можливість долучитися до програми, окрім США та Канади. Ми віримо, що майбутнє належить тим, хто його створює, і тому хочемо дати змогу всім бажаючим українцям до нього хоча б доторкнутися на практиці. Це фантастично — у 14–16 років спробувати схоже у своєму житті. Ми впевнені, що такий крок — дуже важливий у просуванні інновацій в Україні, і раді сприяти залученості нашої держави у такі масштабні міжнародні програми», — прокоментував Костянтин Євтушенко, керівний партнер інноваційного парку UNIT.City.

У пілотному проєкті взяли участь 238 команд із 750 старшокласників з 7 шкіл України. Україна бере участь у програмі SSEP за підтримки Міністерства освіти і науки.

Поділитися цією статтею