У ніч проти 22 лютого на 91-му році життя помер літературознавець, дисидент, Герой України Іван Дзюба. Про це повідомив Микола Жулинський на«Радіо Свобода»

«Сьогодні вранці уві сні на 91 році життя відійшов за межі цього земного світу унікальна людина Іван Дзюба. Одне ім’я вже говорить багато. Багато — бо це один із лідерів національно-духовного відродження другої половини ХХ і початку ХХІ століття.

Передусім Іван Дзюба — це інтелектуальний провідник і речник українського «шістдесятництва». І я сьогодні не можу не згадати слів Ліни Костенко, яка сказала, що Іван Дзюба — це людина, що завжди мала мужність говорити правду», — зазначив Микола Жулинський.

Один із найвідоміших творів Івана Дзюби має назву «Інтернаціоналізм чи русифікація?» і свого часу став свідченням активного національного спротиву.

А в тексті «Україна в пошуках нової ідентичності» він зазначав: «Протягом багатьох десятиліть радянська влада, фальсифікуючи українську історію, одні з її віх замовчувала, а інші інтерпретувала таким чином, щоб витравлювати самосвідомість українців і вщеплювати уявлення про неможливість існування України поза Росією».

Іван Дзюба стверджував цілісність України як соборної держави, попри існування регіональних відмінностей:

«Звичайно, в Україні простежуються великі регіональні відмінності за різними критеріями, але більшість із цих відмінностей не становлять загрози для ідентичності, а, навпаки, є своєрідним резервом її збагачення. Що ж до самої територіальної ідентичності України в її нинішніх міжнародно визнаних кордонах, то є підстави стверджувати, що вона органічно сприйнята абсолютною більшістю громадян України всіх національностей».

Поділитися цією статтею