UNFPA, агенція ООН з сексуального і репродуктивного здоров’я, створила діджитальний анімаційний серіал “Пубертат”. У ньому головний герой на ім’я Пубертат переживає кризу підліткового віку й долає її виклики.

Згідно зі статистикою опитувань, що проводилися у 2018 році 23% українських підлітків, що вперше мають статеві контакти, не використовують контрацепцію. Такі дані проведеного дослідження “Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді України”. Згідно з ним, сексуальний дебют відбувається в 14,4 роки у хлопців та в 15,1 роки у дівчат.

Пубертат – і назва серіалу, і ім’я головного героя, що фігурує в кожному ролику. Незграбний, сором’язливий і дотепний, він не має гендеру та статі та постійно змінює свою форму.

“Це персонаж, що відображає внутрішній світ підлітка. Навіть не період — стан. Коли на все реагуєш гостро, коли хочеться луснути від злості, а вже за секунду перетворитися на невидимку. Ми всі були на цій емоційній гойдалці. Тому й відобразили усі коливання буквально», – зазначає Оксана Гончар, керывниця творчоъ групи агенції, спільно з якою розробили проєкт.

У країнах, де сексуальній освіті приділяють значну увагу, ці показники нижчі: наприклад, у Данії, де сексуальне виховання починають ще з дитячого садка, лише 8% 15-річних дітей мають статевий контакт без контрацепції. Як і в Естонії, значущі суспільні зміни відбулися після того, як у 1990-х роках у шкільну програму було введено обов’язкову шкільну сексуальну освіту. Зокрема, поліпшення стосувалися випадків підліткової вагітності, використання контрацепції та презервативів, зареєстрованих випадків ІПСШ та знань, пов’язаних із сексуальністю.

Тож UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні за підтримки Естонії запустили в Україні кампанію про те, чого так не вистачає в школі та лише зрідка обговорюється з батьками – сексуальну освіту. Кампанія стосуватиметься важливих тем, які перетинаються, але не обмежуються, сексуальністю. Серед них – підліткові комплекси, тіло, гігієну, стосунки, медійну грамотність, безпеку, гендерну рівність, права й внутрішні переживання

У кампанії вже є три ролики, кожний сюжет присвячено конкретній темі. Пубертат переживає досвід порушення особистих фізичних кордонів у ліфті та вчиться розповідати про це близьким, вперше стикається з неприємними запахами тіла і вчиться любити свої чудові вуха.

Сторінка проєкту в Instagram

Поділитися цією статтею