В Україні знімають освітньо-розважальний проєкт «КоледжCheck», у якому «розбиратимуть» заклади профтехосвіти.

Ведучі проєкту — телеведучий та громадський діяч Олександр Педан із донькою Валерією. Виробництвом проєкту займається комунікаційне агентство pedan|buro у співпраці з Міністерством освіти і науки України.

«У коледжі йдуть лише ті, хто не може вступити в універ» або «знайти високооплачувану роботу після коледжу майже нереально» — такі тези часто можна почути від абітурієнтів, а ще частіше — їхніх батьків. В Україні багато упереджень, пов’язаних із навчанням у закладах профтехосвіти. Хоча за даними Міністерства освіти і науки, заробітна плата профтехнічних спеціалістів нічим не поступається, а подекуди перевищує зарплату випускників вишів.

«У Німеччині близько 50 % випускників дев’ятих класів обирають профтехосвіту, у Швейцарії ця цифра ще вища — 60–70 %. Це відбувається тому, що так фактично виглядають їхні ринки праці. Те, що відбувається на ринку праці в Україні з перспективою у найближчі кілька десятків років, — повністю перевернута гра. І наша мета — теж досягти паритету між вищою та професійно-технічною освітою. Бо захист і відбудова країни — це масштабні виклики, які породили особливий запит на будівельників, токарів, електриків, водіїв, кухарів, що є вихідцями із профтехучилищ. Крім того, у нас все ще поширені стереотипи, що хорошу роботу можна знайти тільки після закінчення закладів вищої освіти, хоч середня зарплата в сегменті профтеху часто вища, аніж середня зарплата по всій країні», — каже заступник міністра освіти і науки України Дмитро Завгородній.

Аби розвіяти певні суспільні стереотипи, показати умови навчання та перспективи працевлаштування, команда комунікаційного агентства pedan|buro за підтримки Міністерства освіти і науки запустила проєкт «КоледжCheck».

У проєкті покажуть шість закладів профтехосвіти у різних містах України, зокрема в Сумах, Одесі, Івано-Франківську, Львові, Києві та на Рівненщині, «познайомлять» зі спеціальностями, які можна опанувати в коледжах, і перспективами працевлаштування та розвитку. Протягом сезону команда ділитиметься успішними кейсами від справжніх студентів і випускників профтеху.

«Ми не прагнемо применшити важливість вищої освіти, радше показати перспективи ще одного напрямку. Адже профтехи — це спосіб швидко здобути практичні навички та опанувати професію. За два-три курси студенти можуть вже йти на роботу, бо мають достатньо знань та вмінь. Також у профтех ідуть не ті, хто не зміг вступити в університет. У випускників коледжів чи технікумів такі ж перспективи, як і у випускників вишів, а зарплата на рівні, а подекуди навіть вища», — каже телеведучий та громадський діяч Олександр Педан.

Команда вже розпочала зйомки й побувала в низці міст. До основних ведучих проєкту Олександра Педана та його доньки Валерії приєдналися також популярні українські виконавці, актори та інфлюенсери: Ірина Кудашова, ROXOLANA, ENLEO, Микола Мальчин, Маша Кондратенко та Влад Шевченко.

Переглянути попередні сезони проєкту «УніверСheck» також можна за посиланням: перший сезон і другий сезон.

Проєкт створено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Його прем’єра запланована на червень цього року. Випуски «КоледжCheck» можна буде переглянути на YouTube-каналі «Педан може».

До слова: вчителі професійно-технічних навчальних закладів, технікумів чи коледжів, які викладають шкільні предмети, також можуть претендувати на цьогорічну національну премію Global Teacher Prize Ukraine! Збір анкет триває до 8 липня на сайті премії! Головний переможець отримає 1 000 000 гривень для власного освітнього проєкту та вирушить у подорож на Світову премію Global Teacher Prize.

Поділитися цією статтею