Розглядають можливість дозволити проектувати невеликі школи І-го ступеня, вбудовані в перші поверхи житлових будинків. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

За його словами, це може вирішити проблему переповнення шкіл у великих містах і забезпечити жителів будинків необхідною соціальною інфраструктурою в умовах щільної забудови.

Відповідну зміну пропонують внести в державні будівельні норми «Заклади освіти».


«У нових будівельних нормах ми вже дозволили робити вбудовані в житлові будинки дитячі садки і зараз знаходимося на порозі рішення, щоб також дозволити можливість робити вбудовані школи до 4-го класу включно. Адже міста продовжують ущільнюватися, тому потреба в школах і садках буде тільки збільшуватися», — повідомив Парцхаладзе.


Він також зазначив, що сьогодні існує велика проблема переповнення шкіл у містах України.

«50% міських шкіл переповнені або взагалі відсутні там, де обов’язково мають бути побудовані. Ми робили аналітику – міста, в яких будівництво житла випереджує будівництво шкіл: Чернігів (-50,5%), Луцьк (-50%), Рівне (-50,7%), Тернопіль (-49,1%), Київ (-29%)», — сказав заступник Міністра.

У більшості шкіл цих міст діти навчаються у дві та більше змін. Деякі навчальні заклади переповнені вдвічі. При цьому кількість учнів у класах перевищує 27 осіб.

Парцхаладзе пояснив, що сьогодні, згідно з будівельними нормами, мінімальний розмір земельної ділянки в містах, на якому можна розмістити будівлю школи — 1,4 га. Але в центральних районах великих міст, в умовах щільної забудови виділити таку площу під будівництво окремої будівлі школи практично неможливо або відбуваються порушення.

Ілюстрація: https://pixabay.com

Поділитися цією статтею