З 1 січня 2024 року мінімальна частка української мови програм на радіо, а також у телевізійних медіа загальнонаціональної та регіональної категорій збільшується з 75 до 90%, а в телевізійних медіа місцевої категорії — з 60 до 80%.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Наразі набрали чинності окремі положення статті 40 Закону України «Про медіа», які передбачають збільшення обсягу програм державною мовою на телебаченні та радіо. Так, мінімальна частка української мови у програмах на радіо та у телевізійних медіа загальнонаціональної та регіональної категорій зросла з 75 до 90%. Для телевізійних медіа місцевої категорії цей показник тепер становить 80% (раніше — 60%).

Нові вимоги також обов’язують телемовників і радіомовників забезпечувати не менш ніж 90% тижневого обсягу програм, включаючи новинно-аналітичні блоки та розважальні програми, державною мовою. Крім того, тижневий обсяг новин на телебаченні або радіо, що є ліцензіатом або реєстрантом, повинен становити не менш ніж 90% загальної тривалості всіх програм новин у визначені проміжки часу.

Уповноважений Тарас Кремінь відзначив ці нововведення як вагомий крок у захисті українськомовного інформаційного простору та прав громадян на отримання інформації державною мовою. Він також вказав, що згідно з їхніми розрахунками частка передач державною мовою на телеканалах та радіостанціях, включно з місцевими каналами, значно зросте.

Поділитися цією статтею