Українські урбаністи з Big City Lab дослідили освітні практики та визначили, що на пострадянському просторі практично не будують нові школи.

А старі радянські школи не відповідають сучасним вимогам. Саме тому наразі команда урбаністів працює над реконструкцією шкіл радянського періоду. До цього проєкту закликають долучитися й освітян.

Команда зазначає, що архітектурна трансформація освітніх закладів відображатиме цінності Нової української школи. Це передбачатиме сучасний дизайн, наявність укриттів, створення безпечних функціональних просторів для навчання та комунікації дітей.

Зараз українські урбаністи разом з міжнародною архітектурною ініціативою Rebuild the Wonderful досліджують, яких освітніх просторів потребують самі освітяни. Після чого будуть створені реальні рішення, а не такі, що ляжуть «у стіл». Саме тому освітян запрошують долучатися до опитування, де можна залишати свої ідеї та думки.

Пілот проєкту щодо створення концепції архітектурної трансформації шкіл реалізується Міністерством освіти і науки у співпраці з ГО «Маріуполь Реборн» та Big City Lab за ініціативи віцепрем’єр-міністра з інновацій, розвитку освіти науки і технологій — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Раніше міністр освіти і науки України Оксен Лісовий описав своє бачення нових українських шкіл.

«Коли в школі є книжки у вільному доступі, двері до класів прозорі, є опенспейси, щоб якісно проводити час, спортивний майданчик, на якому можуть займатися жителі району, — це працює. І позитивно впливає як на дітей, які стають більш упевненими у собі, допитливими та відкритими, так і на громади загалом. Адже школа — центр громади. Тож наше завдання — максимально скористатися принципом build back better», — прокоментував ідею концепту Оксен Лісовий.

Долучитися
Поділитися цією статтею