Концепт нових українських шкіл передбачає наявність укриттів, сучасний дизайн і безбар’єрний простір.

Про це розповів міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Зокрема, про це йдеться в меморандумі про створення концепції архітектурної трансформації шкіл, який підписали спільно з віцепрем’єр-міністром з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайлом Федоровим, Mariupol.Reborn та Big City Lab. Така трансформація відображатиме цінності ключової реформи Міністерства освіти і науки України — Нової української школи. Наразі планують запустити пілот для п’яти шкіл, які реконструюють відповідно до потреб та вимог нових реалій. Далі проєкт планують масштабувати на 500 закладів освіти по всій Україні.

«Коли в школі є книжки у вільному доступі, двері до класів прозорі, є опенспейси, щоб якісно проводити час, спортивний майданчик, на якому можуть займатися жителі району, — це працює. І позитивно впливає як на дітей, які стають більш упевненими у собі, допитливими та відкритими, так і на громади загалом. Адже школа — центр громади. Тож наше завдання — максимально скористатися принципом build back better», — прокоментував ідею концепту Оксен Лісовий.

Він зауважив: наразі майже 3,5 тис. закладів освіти постраждали внаслідок бомбардувань та обстрілів, 335 з них зруйновано повністю.

«Важливо не тільки впроваджувати зміни у зміст освіти, а й оновлювати простори для навчання. Вони мають відповідати реальним потребам і функціям сучасної освіти», — додав зі свого боку Михайло Федоров.

Поділитися цією статтею