В Україні запустили проєкт для вчителів фізичного виховання, який допоможе побороти гендерну нерівність у спорті. Дедлайн для подання заявок — 20 квітня.

Освітній проєкт «Грай за рівність» збере 150 вчителів та їхніх учнів з різних куточків України. Це перша в Україні комплексна освітня програма, де вчитель у взаємодії з учнями покращуватиме свої знання, щоб боротися з гендерною нерівністю у спорті.

Пілотна версія проєкту у 2022 році залучила 60 вчителів та 10 000 учнів з різних куточків України. Це свідчить про те, що українські вчителі мають велику потребу у знаннях в галузі гендерної рівності. Цьогоріч проєкт відбудеться у два етапи.

Перший етап (травень 2024) — тренінги на тему гендерної рівності та реалізація локальних спортивних змагань, де однаково будуть залучені хлопці та дівчата. У кінці цього етапу всі 150 вчителів отримають сучасний спортивний інвентар для своєї школи.

Другий етап (червень 2024) — інноваційна навчальна програма, де вчителі разом з учнями працюватимуть разом на тренувальній базі одного з топ-клубів Української премʼєр-ліги. (З міркувань безпеки не можемо повідомити точну локацію).

Дослідження свідчать: в Україні лише 25% жінок займаються спортом, у той час як загальна активність населення не перевищує 14.2%. Коренем цієї проблеми, на думку команди Klitschko Foundation, є стереотипи щодо участі дівчат у спорті, які починають закладатись у свідомість дітей ще в шкільні роки. Вчителі та батьки зазвичай заохочують відвідувати спортивні секції саме хлопців, а дівчатам пропонують, наприклад, малювання чи музику.

«Щоб активніше залучати жінок до активного способу життя, важливо донести до молодих дівчат цінність спорту та зруйнувати стереотипи щодо жінок у спорті серед їхніх однолітків — хлопців. Боротьба за гендерну рівність у спорті — це не просто питання доступу до спортзалу чи футбольного поля, це боротьба за рівні можливості у всіх аспектах життя, за право кожної особи вибирати свій шлях без стереотипних обмежень», — наголошує директорка Klitschko Foundation Ангеліна Осадча.

Проєкт «Грай за рівність» — це чудова можливість для вчителів фізичного виховання познайомитися з однодумцями, отримати нові навички та зробити свій внесок у становлення рівності у спорті та суспільстві.

Як взяти участь?

Вчителі фізичного виховання з усіх куточків України запрошуються до реєстрації за посиланням: https://forms.gle/NGPpdf91zgynF5cSA.

Дедлайн для подання заявок — 20 квітня.

Поділитися цією статтею