Бот ОсвітаВсім від ДП «Інфоресурс» запустили на кількох платформах. Він дасть відповіді на низку запитань, пов’язаних з обранням спеціальності, вишу і поданням документів для вступу.

14 липня розпочинається прийом заяв і документів від вступників до закладів вищої освіти. Для вступу на кожну спеціальність необхідно мати сертифікати ЗНО з чітко визначеного переліку предметів. Одна з найпоширеніших помилок вступників минулих трьох-чотирьох років — спроби подати електронну заяву на спеціальність, на яку немає потрібного результату ЗНО, стверджують експерти ДП «Інфоресурс». Тобто, вступники не завжди розуміли, який набір предметів відповідає обраній спеціальності.

Для розв’язання, зокрема, цієї проблеми, а також щоб допомогти абітурієнтам краще орієнтуватись у перебігу вступної кампанії, запустили бот, який надасть відповіді на поширені запитання і корисні посилання.

Бот ОсвітаВсім доступний на таких майданчиках:

  • Telegram (у пошуку або за посиланням);
  • Fb Messenger і прив’язаний до сторінки ДП «Інфоресурс» (після надсилання першого повідомлення активується бот);
  • BIP, доступний у пабліку ОсвітаВсім і розроблений разом з lifecell.

«Під час розробки бота ми виходили з такої логіки: нам необхідно привести людину, що вирішила здобувати вищу освіту, до розуміння, на яку спеціальність вона має шанси вступити. Необхідно створити замкнений простір, в якому вступник зміг би отримати потрібні знання і перейти до практики за принципом «єдиного вікна» — отримати все в одному місці. Формат бота досить простий, лаконічний і підходить для вирішення цього завдання. Бот не нав’язує абітурієнту вибір спеціальності, не радить вступати «хоч куди-небудь, аби на бюджет» та не прогнозує ймовірність вступу, а лише допомагає з визначенням спеціальності, виходячи з можливостей самого вступника, та надає супутню інформацію», — розповідають розробники інформаційного продукту.

Наразі в ньому доступна така інформація:

  • Основні дати — наріжні етапи вступної кампанії з описом;
  • Відеороз’яснення — відеокурс з вибору спеціальності, до кожного відео є невеликий текстовий опис;
  • Інформаційні матеріали — поради та лайфхаки з вибору спеціальності, типові помилки вступників, статуси електронних заяв тощо;
  • Вибір спеціальності — безпосередній вибір за заданими параметрами пошуку;
  • Перевірити документ — перевірка власного документа про освіту;
  • Нормативні документи — основні законодавчі акти з проведення вступної кампанії;
  • Q&A — питання-відповіді для приймальних комісій;
  • Звернення до служби підтримки — наведена адреса для звернення.

Також в «Інфоресурсі» розробили відеокурс, де пояснили ключові аспекти вибору спеціальності, з огляду на доступні державні електронні сервіси. Курс знімали в трьох бібліотеках — КПІ, НаУКМА та КНЕУ.

У відео розповідають, що таке конкурсна пропозиція закладу освіти; як розрахувати власний конкурсний бал і для чого існує система коефіцієнтів; чому важлива пріоритетність подання електронних заяв і як працює алгоритм адресного розміщення; а також безпосередньо як застосувати ці знання на практиці та обрати спеціальність.

Поділитися цією статтею