Міносвіти підготувало реформу оплати праці в освітній сфері. Лілія Гриневич повідомила про необхідність відходу від єдиної тарифної сітки, яка породжує величезну різницю в оплаті праці між молодими і досвідченими вчителями, між дошкільниками, майстрами та вчителями.

Про це пані міністр розповіла, перебуваючи у Вінницькій області:

«Суть реформи в тому, що ми не лише загалом підвищимо зарплату, а й вирівняємо ці величезні дисбаланси. Ну, наприклад, у нас надзвичайно низька зарплата дошкільників, хоча їхня робота не простіша за вчительську. Чи різниця між молодим і досвідченим учителем. Коли молодий спеціаліст приходить у школу, він має мінімальну зарплату. Залишившись на кілька років, вчитель іде. Тому ми й задумали зробити цю зміну», — сказала Лілія Гриневич.

Для підвищення на наступний рік потрібно додаткові 25 млрд грн. Але загалом для впровадження змін потрібно буде більше інвестицій, які зростатимуть поетапно до 2023 року.

«Ця трансформація йтиме разом з порічним планом підвищення зарплати для всіх педагогів. Наша ціль — вийти до 2023 року на рівень чотирьох прожиткових мінімумів мінімальної зарплати педагога. Тобто йдеться про всіх освітян, які зараз оплачуються, починаючи з 9-го тарифного розряду», — пояснила пані міністр.

Поділитися цією статтею