Нині 0,6% усіх українських школярів, тобто 25 тис. дітей, перебувають на інклюзивному навчанні. А у 2016 році лише 4 тис. дітей з особливими освітніми потребами мали змогу навчатися в інклюзії. Про це стало відомо з інформаційної кампанії «Для дітей суспільство без бар’єрів», яка розпочалася 25 жовтня 2021 року, повідомляють у МОН

Кількість інклюзивних класів в українських школах стрімко зростає: за п’ять років вона збільшилася в сім разів. Якщо у 2016 році їх було 2,7 тис., то нині вже 18,7 тис. За статистикою, удев’ятеро збільшилася кількість асистентів вчителів — нині їх понад 19 тис.  

А ось проблема безбар’єрності архітектури закладів освіти все ще гостра. 20 % шкіл не мають пандусів та не забезпечені необхідним для безперешкодного пересування учнів на інвалідних візках. А легко потрапити на другий поверх така дитина може лише у 0,6 % закладів середньої освіти, на третій — у 0,4 %. 

Під час інформаційної кампанії освітянам нагадали принципи інклюзивних шкіл. Якщо, наприклад, традиційно від вчителя вимагають високих показників учнівської успішності з найкращими учнями, то в інклюзії важливим є допомогти всім учням досягти певних результатів, реалізувати можливості кожної дитини. 

Інклюзивно-ресурсні центри з’явилися в Україні у 2017 році, а нині їх 638. З 2022 року педагогам, які працюють у ІРЦ, надаватимуть надбавку до ставки не менш ніж 25%. Тривалість їхнього робочого тижня скорочується до 36 годин замість стандартної для вчителів — 40 годин (згідно з Положенням про інклюзивно-ресурсний центр). 

Поділитися цією статтею