Верховна Рада 4 жовтня ухвалила в першому читанні Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Про це зазначено на офіційному порталі ВР.

Згідно із Законом спроби запровадження в Україні офіційної багатомовності всупереч Конституції України і встановленій конституційній процедурі є діями, що провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та ворожнечу і є такими, що спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу. Однак при цьому Закон не може бути підставою для заперечення мовних прав і потреб осіб, що належать до національних меншин.

Закон передбачає використання державної мови в усіх аспектах громадського та суспільного життя (у науці, культурі, політиці тощо) і надання їй пріоритету та обов’язкового використання.

Щодо освітнього аспекту Закону:

  • Держава забезпечує кожному громадянинові України можливості для оволодіння державною мовою через систему закладів дошкільної, загальної шкільної та вищої освіти.
  • Мовою будь-якого виду освіти (дошкільна, загальноосвітня, вища, професійно-технічна, післядипломна, позашкільна, курси підвищення кваліфікації) є українська.
  • У державних закладах освіти навчально-виховний процес, поряд з державною, може здійснюватися також мовою відповідної національної меншини. Також у загальноосвітніх навчальних закладах приватної форми власності поряд з державною може застосовуватися інша мова.

Переглянути Закон можна за посиланням

Поділитися цією статтею