Експерти Українського інституту національної пам’яті визнали російського письменника Михайла Булгакова українофобом за світоглядом. Наразі об’єкти, присвячені письменнику, вважаються такими, що містять символіку російської імперської політики, а подальше використання його імені у назвах (наприклад вулиць) та його пам’ятники буде вважатися пропагандою російської імперської політики.

Про це йдеться у висновку УІНП.

«Михайло Булгаков – імперець за світоглядом, затятий українофоб (українофоб, за Великим тлумачним словником української мови – це «противник, ненависник українців і всього українського»). Письменник, не зважаючи на роки життя у Києві, зневажав українців та їхню культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності, негативно відгукувався про становлення Української держави та її очільників. З-поміж усіх російських письменників того часу стоїть найближче до нинішніх ідеологем путінізму і кремлівського виправдання етноциду в Україні. Світоглядно був на позиціях російського імперіалізму, білогвардійщини, схвалював експансію російського комунізму», – зазначають там. 

Там зазначають, що у творах письменник не подає жодного позитивного персонажа-українця, пародіює чи глузливо перекручує українську мову, глузує з української автокефальної церкви, заперечує саме існування української нації. Антиукраїнський зміст п’єси «Дни Турбиных» відзначали вітчизняні митці ще в лютому 1929 році на з’їзді радянських українських та російських письменників у Москві.

З цього приводу вже висловилися співробітники Музею Булгакова у Києві. Там заявили, що текст висновку містить маніпуляції і фактологічні помилки у біографічних даних Булгакова та його родини. А також там не вважають висновок повноцінною експертизою, адже деякі твердження «мають вигляд емоційно забарвлених, з розмитими інтерпретаціями, визначень».

Фото з відкритих джерел

Поділитися цією статтею