Серед основних принципів трансформації — впровадження технологій та інновацій, цифровізація, дебюрократизація, англійська мова.

Про це розповів віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на серпневій конференції від МОН.

Ключовими напрямами трансформації він назвав освітній менеджмент, педагога, систему та мережу, освітній простір, зміст та сенси освіти. 

«Кожен українець повинен мати змогу стати тим, ким він хоче бути», — так міністр окреслив сенс, який став центральним у візії бачення майбутнього освіти.

Він додав, що професія вчителя для реалізації візії має стати найпрестижнішою в нашій країні. Для цього точно планують трансформувати систему виплати заробітної плати. Зокрема, Михайло Федоров підтвердив, що в МОН планують продовжувати впроваджувати НУШ. Для цього також необхідно сформувати актуальну мережу освітніх закладів.

Цінностями майбутньої освіти стали:
– свобода, самореалізація саморозвиток;
– навчання та професійний ріст протягом життя;
– перехід від завчання до генерування ідей.

«Наше завдання — зробити, аби освіта стала новою поп-культурою», — виокремив важливість цієї сфери міністр. 

Одним з перших проєктів буде продукт «Мрія». Його пілот планують презентувати зовсім скоро. Це буде перший у світі інноваційний цифровий продукт такого плану. Його складовими стануть гейміфікація навчання, безпека, фідбек, доступ до неформальних знань, гейміфікація реформи, натхнення та цілепокладання, саморозвиток, індивідуальна освітня траєкторія, edStore. На основі ШІ та індивідуальної освітньої траєкторії дитині будуть пропонувати релевантний освітній контент. Запустити її планують наприкінці осені або на початку зими.

Поділитися цією статтею