З 1 січня майже в усіх українських школах запрацювала нова система шкільного харчування. У деяких школах батьки не задоволені харчуванням дітей, тож ініціатор цієї реформи Євген Клоптенко розказав, що має насторожити і куди в таких випадках скаржитись.

У більшості шкіл України розпочали готувати за новими стандартами. Згідно з ними, в їжі має поступово зменшитись кількість солі та цукру, а страви слід готувати за оновленим меню. Втім, у деяких школах втілення реформи викликає нарікання батьків щодо того, що діти відмовляються від їжі і залишаються голодними. Ідеолог реформи харчування в школах кухар Євген Клопотенко у себе на Facebook-сторінці роз’яснив, що є «перегином на місцях» і як із цим боротись. Також він анонсував курси для шкільних кухарів:

«Я розумію, що деякі кухарі мають недостатню кваліфікацію. Тому в лютому-березні моя команда Культура їжі I Cult Food разом з Україно-швейцарським проєктом «Діємо Для Здоров’я» запустять в обласних центрах офлайн-тренінги для кухарів», — повідомив Клопотенко.

Інструкція від Євгена Клопотенка, як діяти, якщо через впровадження нової системи харчування діти перестали їсти в школі:

  • Перше. Продивіться норми (посилання залишаю). Якщо їжа не відповідає прописаним там тезам, то це порушення.
  • Друге. Якщо в школі вже зараз відмовилися повністю від цукру та солі, то це не є коректним. Ми з командою спеціально пролобіювали перехідний етап. Це означає, що кількість солі та цукру мають зменшувати поступово.
  • Третє. Ситуація: у вашій школі оголосили, що там тепер складають меню за Євгеном Клопотенком. Ви можете подивитися, які страви я розробив, який вони мають вигляд, та перевірити, чи схоже воно на їжу у вашій школі. Якщо є невідповідності, то це порушення. Щоб ви могли це проаналізувати, завдяки Україно-швейцарському проєкту «Діємо для здоров‘я» моя команда створила на основі розроблених рецептур детальні техкартки. Там є фото страв, покрокове приготування та інші подробиці. Все у вільному доступі, ось посилання.
  • Четверте. Якщо ви знайшли порушення, то можете попросити пояснень в адміністрації школи. Якщо школа не реагує, то ви маєте право звернутися до ДПСС. Для цього вони створили спеціального чат-бота у Telegram: @derzhspozhivsluzhba_bot.
Поділитися цією статтею