6 жовтня міністр освіти і науки Лілія Гриневич виступила у штаб-квартирі НАТО з роз’ясненням щодо мовної статті Закону «Про освіту». Міністр наголосила, що «кожна українська дитина має володіти державною мовою – це наша межа компромісу». Саме це і є основною суттю Закону, а не ті міфи й вигадки, які поширюють деякі європейські партнери, намагаючись подати його ідею як таку, що ніби-то обмежує права нацменшин.

«Я хотіла б підкреслити, що ми прагнемо говорити з нашими партнерами мовою не політичних, а освітніх аргументів. І я дотримуюсь цього підходу з усіма партнерами нашої країни», — підсумувала міністр.

Гриневич також зауважила, що міністри освіти не часто виступають у НАТО, однак, на її думку, освіта також входить до питань безпеки, а діалог щодо врегулювання претензій, які деякі країни висунули до Закону, який набрав чинності 28 вересня, є однією з європейських цінностей. За словами міністра, Закон переймає найкращі європейські практики, такі як навчання на основі компетентностей, автономія шкіл та професійна свобода вчителів, і його прийняття було обов’язковим для становлення освіти ХХІ століття.

 

Поділитися цією статтею