Учителька початкових класів із Харкова Валерія Гукова отримала нагороду від Національної премії Global Teacher Prize Ukraine. Цією відзнакою незмінний партнер — Програма сприяння громадській активності «Долучайся», що фінансується агенством США з міжнародного розвитку USAID та здійснюється Pact в Україні, подякував усім учителям-змінотворцям. Ці педагоги, усупереч війні, знаходять нові способи викладання. Валерія Гукова пробула в бомбосховищі 42 дні і продовжувала проводити уроки під звуки вибухів та обстрілів.

— 1 березня ми вперше зідзвонилися з учнями, щоб дізнатися, хто залишився у місті, хто виїжджає. Діти були такі раді мене бачити, вони були максимально мотивовані навчатися. Сказали мені: «Лєра, а коли в нас буде математика?» — пригадує вчителька. Тож з другого тижня березня Валерія Гукова відновила систематичне дистанційне навчання своїх учнів. — Усі 42 дні в бомбосховищі зі мною на уроках був мій пес Жирок. Діти його теж дуже полюбили: він допомагав їм долати стрес і тривожність. Ми з дітьми багато говорили про їхні переживання, про те, як змінюється наша країна і ми самі. Діти настільки вірять у перемогу, що здатні надихати навіть дорослих, які часом зневірюються, — поділилася своїм досвідом Валерія.

Подяку вчителям-змінотворцям вручила фіналістка Global Teacher Prize Ukraine 2021, переможниця номінації «Вчитель громадянської освіти» 2021, лауреатка премії «Національна легенда України» Ганна Бут.

— Навички і знання, які учні отримували на уроках громадянської освіти, вони втілювали в життя вже під час війни, — сказала зі сцени Ганна Бут, пригадуючи, як вона та її учні протягом 18 днів поспіль виходили на акції спротиву окупації в Мелітополі. — Я просила дітей: коли йдете поруч з нами, несіть нашу національну символіку. Але коли ви окремо, без дорослих, ховайте її, адже весь Мелітополь зайняли окупанти. Я переконана: усі тимчасово окуповані території будуть звільнені. І я дякую всім освітянам, які попри все, продовжують нести українську освіту.

Ганна Бут та Валерія Гукова

— Найскладніше під час перших місяців війни було тримати себе в спокійному моральному стані, особливо в дні страшних обстрілів, — пригадує Валерія Гукова. — Я розуміла, що маю вийти на урок з усмішкою, бо я — доросла, можу дати собі раду, а дітям значно складніше. Але знаєте, часто діти мене підтримували: вони вірять у перемогу безумовно, вони в ній не сумніваються. Кажуть мені: «Лєра, ти знаєш, які наші воїни сильні, вони справжні герої. Ось ми їм малюнки намалювали — ти можеш передати?» Тож іншого варіанту, ніж Перемога, у нас просто немає. Свою нагороду я присвячую ЗСУ та всім молодим педагогам, які продовжують навчати дітей.

Вчителька початкових класів Валерія Гукова з Харкова

Вчителі-змінотворці отримали відзнаку в рамках співпраці премії Global Teacher Prize Ukraine та Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact Ukraine. А всі вчителі, чиї історії були розказані під час церемонії, отримали від партнера в подарунок планшети.

Поділитися цією статтею