Національна премія Global Teacher Prize Ukraine відзначила вчителів-волонтерів. Під час церемонії прем’єр-міністр України Денис Шмигаль особисто нагородив двох із таких педагогів — викладача української мови та літератури Юрія Гайдученка та вчительку інформатики Людмилу Булигіну. Разом вони створили проєкт «Вчитель іде в ЗСУ». Ініціатива покликана допомагати колегам, які з освітнього фронту пішли на військовий. Завдяки проєкту десятки учителів, які пішли в ЗСУ, отримали бронежилети, каски, прилади нічного бачення, рації та багато іншого спорядження.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль вручає відзнаки вчителям

— Ми розуміємо, кому допоможе кожна річ, яку купуємо на зібрані кошти: ця рація потрібна філологу з Вінниччини, а ці приціли допоможуть учителям історії з Харківщини, — розповідає Юрій Гайдученко про їхню волонтерську ініціативу. — Вчителі важливі, адже ми своїм прикладом показуємо дітям, що перемога — це наш спільний проєкт.

— Ми бачимо, наскільки ворог ненавидить українських вчителів: вони намагаються ввести свої підручники, програми на окупованих територіях. Ворог розуміє важливість освіти, і ми також маємо це розуміти, — додає Людмила Булигіна.

Під час церемонії прем’єр-міністр Денис Шмигаль вручив учителям нагороди, на яких викарбуваний літак «Мрія» як уособлення мрій українців.

— Попри те, що ворог зруйнував або пошкодив три з половиною тисячі українських шкіл, а 1200 шкіл зараз опинилися в окупації, навчання продовжується. Усе це завдяки вчителям, які розуміють важливість своєї роботи. 900 українських педагогів пішли на фронт, і навіть з окопів вони виходять на онлайн-уроки. Учителі сьогодні виховують майбутнє покоління українців, які будуть відбудовувати нашу державу. Тож ваша роль у відновленні України беззаперечна, — сказав прем’єр-міністр під час нагородження.

— Ця нагорода належить усім тим сотням учителів, які залишили стіни шкіл і пішли на фронт захищати нашу землю, — сказав Юрій Гайдученко зі сцени, тримаючи в руках відзнаку.

Юрій Гайдученко з нагородою та прем’єр-міністр України Денис Шмигаль

— Коли зустрічаються чотири українські вчителі — чотири з них волонтери, — додала Людмила Булигіна. — Я не знаю жодного українського педагога, який би не допомагав українській армії. Я звертаюся до всіх вчителів України: подивіться на цю сцену, знайдіть своє місце, адже воно тут є. Ми тримаємо нагороди, що належать кожному і кожній з вас, а ми — велика спільнота, і разом ми переможемо.

За час існування фонду «Вчитель іде в ЗСУ» спільнота педагогів придбала і відправила на фронт 4 автомобілі, близько десятка приладів нічного бачення і тепловізорів та багато інших засобів захисту. Юрій і Людмила з гордістю кажуть: нині закривають усі запити, які надходять до них від освітян з фронту.

Вчитель української мови та літератури Юрій Гайдученко

— Цю нагороду ми присвячуємо педагогам, які пішли на фронт: це вчителі історії, математики, інформатики, захисту Батьківщини — усіх предметів, — каже Юрій Гайдученко після церемонії. — Ми об’єдналися заради допомоги тим освітянам, які зараз дають нам усім урок справжньої мужності.

Вчителька інформатики Людмила Булигіна

— Мені особливо запам’ятався момент, коли до нашої ініціативи почали приєднуватися діти, — продовжує Людмила Булигіна. — Дівчинка, яка з мамою виїхала до Польщі, почала робити там браслетики. І сказала, що вони мають бути обов’язково для вчителів. Коли учень підтримує вчителя — це вже про велике об’єднання. А знаєте, які вони — вчителі війни? Вони романтичні і дуже ніжні. Вони можуть бути під страшними обстрілами на нулі і мужньо воювати. А потім заплакати, бо учень надіслав їм листівку.

Нагадаємо, партнер премії, Програма сприяння громадській активності «Долучайся», що фінансується агенством США з міжнародного розвитку USAID та здійснюється Pact в Україні, подарував планшети усім героям освітнього фронту, чи історії розказали у телемарафоні.

Поділитися цією статтею