18 травня в Україні відзначають День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. В Amnesty International Ukraine розробили матеріали, які можна використати для проведення тематичного уроку, повідомляють на Facebook-сторінці організації.

У сучасних умовах ця дата і ця трагедія потребують особливої уваги. Amnesty International Ukraine разом із Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим пропонує всім охочим вшанувати пам’ять тих, хто зазнали переслідувань, а школам — долучитися до Всеукраїнського уроку пам’яті.

«Повномасштабна агресія Росії проти України триває вже два з половиною місяці. Утім, важливо пам’ятати, що насправді агресія почалася ще 2014 року — з моменту окупації російськими військами Кримського півострову, унаслідок чого багато кримських татар і татарок та українців зазнали переслідувань або вимушені були полишити свої домівки.

На жаль, в історії кримськотатарського народу 2014 рік не був першою подібною трагедією. 1944 року їм уже довелося пережити депортацію, коли майже 200 тисяч людей втратили свій дім, а ще тисячі — загинули», — нагадують в Amnesty International Ukraine.

За посиланням — план уроку і мальопис, у якому простою мовою й за допомогою ілюстрацій описано трагічні події 1944 року і сучасні події 2014–2022 років.

Необхідно зробити все, аби молодші покоління не забували правду про страшні порушення прав людини, свідками яких є всі ми.

Провести відповідний урок чи захід можна в будь-якому зручному та безпечному форматі — очно чи онлайн.

До дописів у соціальних мережах пропонують додавати хештеги #CrimeaIsUkraine, #КримЦеУкраїна, #Amnesty_Ukraine та інші, дотичні до теми уроку.

Зображення — картина Рустема Емінова.

Поділитися цією статтею