Щоб діти могли краще соціалізуватися та отримати більше можливостей для розвитку  держава виділила понад 37 млн грн на дошкільну інклюзивну освіту. Також за додаткових 49,2 млн грн придбають методики для новостворених інклюзивно-ресурсних центрів.

Вже три роки субвенції отримували в школах, тепер кошти підуть і в дошкільні заклади. Лідером у сфері інклюзивної освіти називають Запоріжжя. Тут 138 малят на інклюзивному навчанні, що вище загальнодержавного показника за областями втричі, повідомляють у Міносвіти.

Загалом минулого навчального року в Україні понад 2 300 дітей з особливими освітніми потребами навчалися в інклюзивних групах.

Також, торік держава на 70 млн грн закупила сучасні методики для оцінки розвитку дитини в інклюзивно-ресурсні центри, тепер додають ще майже 50 млн. Щоб навчити фахівців правильно ними користуватися провели курси для майже 900 психологів ІРЦ. Та лише 48% успішно склали іспит і можуть діагностувати діток. Решта пройде повторне навчання.

Крім субвенції для дошкільнят з особливими освітніми потребами, вже:

  • розробили чіткі вимоги до організації інклюзії;
  • забезпечили фінансування додаткових занять;
  • за кошти держави можна закупити обладнання з визначеного переліку, яке допоможе дітям з ооп здобувати освіту якісно та комфортно.

Нагадаємо, що Уряд затвердив правила організації інклюзії в дошкіллі. Наразі керівник закладу зобов’язаний створити інклюзивну групу чи клас й відповідні умови навіть для однієї дитини з особливими освітніми потребами.

Поділитися цією статтею
Автор: