Які документи потрібні для зарахування дитини з особливими освітніми потребами в дитсадок, як має проходити навчання та скільки таких дітей може бути в одній групі — відповіді в чинному від сьогодні Порядку, який опублікували на сайті Кабміну. 

Уряд затвердив правила організації інклюзії в дошкіллі. А в бюджеті на це заклали більш ніж 37 млн грн. 

За Законом «Про освіту» керівник закладу зобов’язаний створити інклюзивну групу чи клас й відповідні умови навіть для однієї дитини. Новий порядок вводить чіткі правила, за якими працюватимуть інклюзивні групи. Зокрема, в одній групі має бути не більше 3 дітей з особливими освітніми потребами (ООС).

Щоб дитину з ООС зарахували до садочка, батьки мають звернутися у заклад із заявою та висновком інклюзивно-ресурсного центру (ІРЦ). За наявності інвалідності також треба надати копії медичного висновку (або копію посвідчення особи, що отримує соціальну допомогу) та індивідуальної програми реабілітації.

У кожній інклюзивній групі вводять посаду асистента вихователя. Окрім цього, за рекомендаціями ІРЦ та згодою батьків, до освітнього процесу можуть залучати асистента дитини, якщо такий їй необхідний.

Деталі — на сайті Міносвіти.

Поділитися цією статтею