Міністерство освіти і науки у проєкті «Типової освітньої програми для 5–9-х класів» запропонувало впровадити обов’язкове викладання «Етики / Курсів морального спрямування» у 5–6-х класах усіх шкіл України. Програма пройшла громадське обговорення, але його результати ще не оголосили.

Громадська організація «Всеукраїнський собор» закликала відстояти в рамках цієї ініціативи необхідність викладати дітям курси «Основи християнської етики», «Християнська етика в українській культурі», «Біблійна історія та християнська етика» тощо. За умови введення «Етики / Курсів морального спрямування» конкретний курс обирає школа.

«Освіторія» провела опитування на сторінці у Facebook щодо ставлення батьків до викладання «Основ християнської етики» в школі.

Читачів сторінки запитали: «Чи хотіли б ви, щоб цей предмет викладали вашій дитині?»

Пост отримав майже 12 тисяч коментарів. Проголосували 9 006 читачів. Переважна більшість схвально ставиться до ідеї запровадження нових обов’язкових предметів.

За — 88,63 % (7 982).

Проти — 11,37 % (1 024).

Питання щодо впровадження християнської етики як обов’язкового предмета суперечливе через те, що в статті 35 Конституції України сказано: «Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа — від церкви».

Втім, у Міністерстві освіти і науки вважають, що такі дисципліни викладати в закладах освіти можна, адже курси морального спрямування — не про релігію, хоча й на неї спираються. Про це в сюжеті «Сніданок з 1+1» заявив начальник головного управління шкільної освіти МОН Юрій Кононенко.

«У рамках цього курсу вивчаються саме етичні питання, які, можна сказати, перевірені роками, століттями. Наприклад, це етика відносин у родині, або етика спілкування між підлітками. У нас був також курс, який вивчався за бажанням батьків — він називався «Мусульманська етика», — зауважив Кононенко.

Якщо проєкт «Типової освітньої програми» затвердять, за нею почнуть навчатися з вересня 2022 року.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею