У 2023 році у половині зареєстрованих випадках булінгу винних притягнули до відповідальності. 

Про це свідчить статистика, зібрана Службою освітнього омбудсмена. 

З них у 49% (108 справ) накладено адміністративне стягнення, а в 1% застосовані заходи впливу на неповнолітніх (1 справа).  50% справ були закриті з різних причин, зокрема 9,5% – через закінчення строків накладення адміністративного стягнення, а 54% – через відсутність події та складу адміністративного правопорушення. 12% справ (36 справ) навіть не дійшли на розгляд суду, тому що були повернені для належного оформлення.

Тенденція притягнення до відповідальності за булінг з кожним роком зростає. Так у 2022 році зі 125 розглянутих справ лише в 33% справ винних притягнуто до відповідальності, а в 2021 році з 290 розглянутих справ у 43% винних притягнуто до відповідальності.

Однак Сергій Горбачов зазначає: строки у три місяці є не завжди достатніми щодо розгляду справи про булінг судом.

«Тобто частина справ про булінг, які розглядаються судами, закриваються через закінчення строків накладення адміністративного стягнення. Простіше кажучи – спливає період, упродовж якого правопорушник може бути притягнений до адміністративної відповідальності. У результаті кривдник залишається непокараним зовсім, а якщо булером є вчитель чи керівник закладу освіти, то він продовжує працювати з дітьми й не виключено, що далі здійснюватиме булінг», – зазначає він. 

Поділитися цією статтею