Вихід із захисної споруди дозволений, тільки якщо надійшла інформація про відсутність небезпеки (після уточнення ситуації в районі споруди), а також у випадках вимушеної евакуації.

Про це йдеться у пунктах 15–16 Порядку заповнення та перебування в спорудах фонду захисних споруд цивільного захисту (витяг із вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджений наказом МВС від 09.07.2018 № 579). Саме на нього посилалася завідувачка сектора розвитку загальної середньої освіти Львівської міської ради Ольга Браницька в коментарі для «Еспресо.Захід».

Вона зазначила, що адміністрація тих шкіл, де дітей не випускали під час тривоги навіть після завершення навчального процесу, діяла згідно з посадовими інструкціями. Однак у школах трапляються індивідуальні ситуації, коли керівник навчального закладу може вирішувати на власний розсуд, як діяти в окремих випадках.

Раніше заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків також рекомендував батькам, які прийшли забирати дітей, перебувати в укритті до закінчення тривоги. А ще зазначав, що МОН не рекомендує забирати дітей навіть за заявою батьків. Але остаточне рішення ухвалює безпосередньо директор, адже на ньому лежить відповідальність за життя учнів на території школи.

Учитель теж несе відповідальність за безпеку дітей, тому він не може вимагати в батьків забрати дитину з укриття під час тривоги. У разі такої ситуації батьки мають повне право звернутися до керівника закладу або відділу освіти.

Якщо тривога застала дитину дорогою до школи, вона має пройти в найближче укриття. Також заступник міністра додав: органи місцевого самоврядування ухвалюють рішення, аби укриття були доступними цілодобово. Але під час навчального процесу в школі перебуває саме та кількість людей, на яку і розраховано укриття. Отже, чи можуть туди зайти сторонні особи — кожен заклад ухвалює індивідуально.

Поділитися цією статтею