Служба освітнього омбудсмена надала пояснення про те, що успішна сертифікація педагогів — достатня підстава для присвоєння наступної кваліфікаційної категорії. Змушені були це зробити через неодноразові скарги вчителів.

У поясненні навели підтвердження з двох основних документів:

  • Закон України «Про повну загальну середню освіту» визначає, що успішне проходження сертифікації зараховується як проходження атестації педагогічним працівником, а також є підставою для присвоєння йому відповідної кваліфікаційної категорії та/або педагогічного звання (частина сьома статті 49);
  • Положення про сертифікацію педагогічних працівників визначає, що успішне проходження сертифікації зараховується як проходження чергової (позачергової) атестації педагогічним працівником з присвоєнням йому наступної категорії педагогічного працівника або підтвердженням наявної вищої категорії (пункт 40 Положення). Якщо вчитель успішно пройшов сертифікацію, йому видається сертифікат, який потрібно подавати атестаційній комісії, щоб вона присвоїла наступну кваліфікаційну категорію та/або педагогічне звання.

У Службі освітнього омбудсмена наголошують, що законодавство однозначно приписує присвоювати вчителям кваліфікаційну категорію чи педагогічне звання на підставі сертифіката.

Втім, зауважують, що деякі атестаційні комісії не вважають успішне проходження сертифікації достатньою підставою для присвоєння вчителю кваліфікаційної категорії чи педагогічного звання.

«Відтак вони грубо порушують права педагогів, незаконно та безпідставно змушують вчителів додатково проводити відкриті уроки, писати звіти, витрачати час і сили на доведення того, що вже вичерпно і переконливо доведено процедурою сертифікації», — ідеться в поясненні.

Поділитися цією статтею