Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну триває вже другий рік, згубно впливаючи на сферу освіти загалом та на кожну дитину зокрема. Попри це понад 50% учнів у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській областях планують після випуску продовжити навчання в Україні.

Про це йдеться в дослідженні «Освітні потреби школярів у прифронтових областях України», проведеному освітньою організацією «Навчай для України».

Згідно з даними дослідження, 89–95% учнів продовжують навчатися у школі, де вчилися і до 24 лютого 2022 року. Водночас негативні тенденції, пов’язані з порушеннями освітнього процесу і неналагодженою дистанційною освітою ще під час пандемії COVID-19 та карантинних обмежень, посилилися аспектами безпеки, відключеннями електрики та додатковим стресом під час повномасштабного вторгнення російських військ.

«Проведене дослідження підсвітило кілька проблем. По-перше, зараз зберігається розрив між містом і селом у доступності до можливості навчатися. Ідеться про відсутність чи наявність гаджетів для навчання, доступ до інтернету тощо. Крім того, діти із соціально-вразливих категорій менше вірять у свої здібності. Вони часто не мають поруч авторитетного дорослого, який би міг продемонструвати, наскільки важливо і цікаво вчитися», — ділиться керівниця напрямку подолання освітніх втрат ГО «Навчай для України» Анастасія Донська.

Як для батьків, так і для вчителів важливим залишається моральний і ментальний стан дітей. Під час війни вони з розумінням ставляться до того, що дитина може мати гірший рівень успішності, не встигати опановувати всі предмети або ж пропускати заняття через погане самопочуття.

«Для мене головне — внутрішній стан моєї дитини. А всі інші проблеми можна подолати», — каже мама дитини із Запорізької області (дані респондентів не оголошуються з огляду на безпекову ситуацію).

«Важливо також звернути увагу на дані дослідження щодо знесилення і морального виснаження вчителів. У них зараз є багато відповідальності, яка додається до особистих проблем і переживань, що призводить до професійного вигорання і зневіри. Вчителі сьогодні — це люди, які потребують підтримки та поновлення своєї віри в те, що їхня робота важлива і має значення», — зазначила Анастасія Донська.

Якість освіти своїх дітей під час війни в Україні батьки оцінюють як незадовільну. При цьому більшість відзначають зусилля педагогів працювати навіть у таких умовах. Але комплекс проблем — безпека, технічні засоби, брак надрукованих підручників і відміна або перенесення занять — все одно призводить до освітніх втрат і прогалин у знаннях дітей.

«Через тривоги в нас математики не було тижнями. Діти повинні були все опрацьовувати самостійно. Батьки допомагають їм, але загалом батькам дуже важко», — каже мама дитини із Запорізької області (дані респондентів не оголошуються з огляду на безпекову ситуацію).

Повне дослідження ви можете переглянути на сайті «Навчай для України».

Поділитися цією статтею