Українська вчителька познайомила з методом обчислення, помічним для учнів, які погано товаришують із таблицею множення.

Вчителька Наталія Трепак у своєму Instagram часто ділиться з підписниками нестандартними рішеннями обчислення та математичними лайфхаками, які можна використовувати на уроках у школі. Але один з її роликів став беззаперечним хітом, його активно поширюють у соцмережах та вчительських спільнотах.

Ідеться про китайський метод множення двоцифрових чисел, дивіться його ТУТ.

Пані Наталія підтвердила, що існують інші, швидші способи обчислення — наприклад, метод у стовпчик. Але завжди цікаво дізнатися щось нове, нестандартне та випробувати в дії.

Отже, як множити двоцифрові числа по-китайськи? Розбираємо на конкретному прикладі від винахідливої вчительки:

— Щоб обчислити добуток чисел 32 і 24, ви маєте побудувати лінії. Зробіть їх паралельними для першого числа та перпендикулярними для другого числа. Потім обчисліть кількість точок перетину для кожної цифри у відповіді.

— 32 — наше перше число, — пояснює математичний лайфхак Наталія Трепак. — За десяткики відповідальна трійка. Маємо три десятки, тож побудуємо три паралельні лінії. Що далі? Дві одиниці. Спустімося трохи нижче та побудуймо дві лінії. Наступне число — 24 та двоє десятків. Будуємо дві перпендикулярні лінії. Трохи далі будуємо чотири лінії, адже одиниць у нас чотири. І рахуємо добуток з кінця, врахувавши кількість точок перетину.

Пані вчителька наголосила, що саме такий спосіб обчислення полегшує справу для учнів, яким важко дається таблиця множення.

Поділитися цією статтею