Нею стала сестра Зеф із Пакистану. 

Про це стало відомо під час урочистої церемонії Global Teacher Prize 2023 в Парижі.

Сестра Зеф відкрила власну школу у дворі свого будинку у 13 років. Вона надавала безкоштовні уроки дітям, працюючи як дитина, щоб фінансувати школу. Незважаючи на відсутність оснащення її школа відзначалася повагою, рівністю, любов’ю і пристрастю до учнів.

Сестра Зеф продовжувала самоосвіту, працюючи 8 годин на день та навчаючи своїх учнів, а також вдосконалюючи свої знання і мову, слухаючи англійські новини. У 2006 році нападники атакували її будинок через навчання дівчат, і вона залишила село, але пізніше повернулася. У 2010 році вона отримала ступінь магістра в галузі політології та використовувала інтернет для навчання.

Сестра Зеф заснувала Фонд ZWEE (Zephaniah Free Education & Women’s Empowerment Foundation), який працює на підвищення статусу жінок через освіту та підтримку. За внесок у розвиток найбільш уразливих громад її було нагороджено різними нагородами та визнаннями.

Global Teacher Prize — це світова щорічна премія для вчителів, які зробили видатний внесок у професію. Премію засновано фондом Varkey GEMS Foundation, щоб підкреслити важливість педагогів і той факт, що в усьому світі їхні зусилля варті того, аби бути визнаними на найвищому рівні. В Україні премію Global Teacher Prize Ukraine заснувала ГС «Освіторія» у 2017 році. Цього року до світового ТОП-50 найкращих увійшли двоє українців — Людмила Таболіна з Харкова та Артур Пройдаков з Києва. Артур Пройдаков згодом увійшов до ТОП-10 найкращих вчителів світу. Ім’я ж найкращого вчителя планети оголосили 8 листопада на урочистій церемонії в Парижі.

Поділитися цією статтею